Εδαφική συνοχή και διευρωπαϊκά δίκτυα: Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης






της Σμαρούλας Μανιάτη, υποψήφιας Βουλευτή με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης


Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ευρώπης, της Άπω Ανατολής και της Αφρικής ευνοεί έντονα την ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, όπου η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη πιο συγκεκριμένα έχει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Την ίδια στιγμή ζούμε μια σειρά από κλυδωνισμούς που επηρεάζουν τον σχεδιασμό των υποδομών μεταφορών και τελικά, την περιφερειακή ολοκλήρωση της γειτονιάς μας: το Brexit, η πανδημία COVID, η κλιματική κρίση, οι μεταναστευτικές ροές, η οικονομική κρίση που ζήσαμε, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι τεράστιοι κλυδωνισμοί.

Σε ένα κόσμο όπου τα βιομηχανικά τελικά προϊόντα συχνά περιέχουν συστατικά στοιχεία από εκατοντάδες προμηθευτές από διαφορετικές χώρες, ένα πρόβλημα σε ένα μόνο σημείο του δικτύου εφοδιασμού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Σε αυτό τον κόσμο πρέπει η Θεσσαλονίκη να παίξει το ρόλο της σαν κεντρικό Βαλκανικό και συγχρόνως Μεσογειακό διαμετακομιστικό κέντρο. Η Σερβία, το Κόσσοβο, η Βόρεια Μακεδονία, είναι περίκλειστα κράτη – δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Η Σερβία έχει 7 εκατομμύρια κατοίκους, το Κόσσοβο σχεδόν 2 εκ., η Βόρεια Μακεδονία 2 εκ., συνολικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να εξυπηρετεί τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ανθρώπους στα βόρεια σύνορα μας, στη ΝΑ Ευρώπη και πιο πέρα και μπορεί άνετα να ανταγωνιστεί τον Πειραιά.

Στόχος μας λοιπόν είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει το διαμετακομιστικό κέντρο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη με ένα αξιόπιστο δίκτυο οδικών, σιδηροδρομικών, και άλλων λύσεων για τη διασφάλιση αποτελεσματικών συνδέσεων μέσα στη περιφέρεια μας, 

για την περαιτέρω σύνδεση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους γείτονές της, με τη στήριξη και βελτίωση των συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας, τη συμπερίληψη ψηφιακών τεχνολογιών στις μεταφορές, την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης και την προώθηση πιο οικολογικών τρόπων μεταφοράς.

Η συνδεσιμότητα αυτή είναι βιώσιμη μόνο όταν τα επενδυτικά έργα και οι συμφωνίες συνεργασίας σχεδιάζονται με πνεύμα εταιρικής σχέσης και εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλων των πλευρών.


thessnews.gr
Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget