Οι συνήθειες που ενισχύουν το αίσθημα της μοναξιάς! - Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει το συναίσθημα της συντροφικότητας!!!...




Όσο κι αν δε θέλουμε να βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση, κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο!



Η ζεστασιά που γεμίζει την καρδιά σου όταν περνάς χρόνο με κοντινά σου άτομα και σε κάνει να γυρνάς στο σπίτι πλήρης μετά από μια βραδιά κοντά τους. Βέβαια συχνά πυκνά, ειδικά στην εποχή μας που οι ζωές μας είναι γρήγορες και πολυάσχολες, είναι πολύ λογικό το συναίσθημα αυτό να μετατρέπεται σε μοναξιά!!!...
Και από καιρό σε καιρό, τα επίμονα συναισθήματα μοναξιάς μπορεί να κάνουν τη ζωή να μοιάζει με ένα μοναχικό και, ίσως, θλιβερό ταξίδι.


Όσο κι αν δε θέλουμε να βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση, πολλές φορές κινούμαστε με τέτοιο τρόπο στην καθημερινότητα μας, που η μοναξιά μάς κατακλύει.


Ποιες συνήθειες σου, λοιπόν, σε κάνουν να βουλιάζεις σε μια λίμνη μοναξιάς, ακόμα κι αν δεν το θέλεις;


Αποφεύγεις τις κοινωνικές συναναστροφές

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μπορεί να σε κάνουν να προτιμήσεις την συντροφιά του καναπέ από αυτή των φίλων σου, και συχνά απορρίπτεις τις προτάσεις για εξόδους. Και ενώ είναι απολύτως κατανοητό και αποδεκτό να χρειάζεσαι λίγο χρόνο μόνη σου, η συνεχής αποφυγή των κοινωνικών συναναστροφών μπορεί να σου δημιουργήσει αισθήματα μοναξιάς. Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεπεράσεις την κούραση σου ή τη ρουτίνα σου, αλλά καμιά φορά είναι μονόδρομος.

Αν οι προτάσεις από τους φίλους σου έχουν σταματήσει, τότε κάνε και εσύ προτάσεις στους φίλους, για να επανασυνδεθείς μαζί τους, και φυσικά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προτιμούσες να κάτσεις στο σπίτι σου.

Κάνεις συνεχείς συγκρίσεις

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ εύκολο να συγκρίνεις συνέχεια τον εαυτό σου με τις εικόνες που βλέπεις και να αναρωτηθείς γιατί να μην είναι και η δική σου ζωή έτσι. Η σύγκριση μπορεί να σε κάνει να νιώσεις απομονωμένoς και μόνος!


Αλλά πρέπει να θυμάσαι, ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά προβάλλουν τα καλύτερα κομμάτια της ζωής των ανθρώπων και όχι τις βαρετές ή δύσκολες μέρες τους.


Προσπάθησε να περιορίσεις κάπως τον χρόνο που περνάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όταν τα χρησιμοποιείς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι το ταξίδι του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό και όχι τόσο τέλειο όσο φαίνεται.

Δεν εκφράζεις τα συναισθήματά σου

είναι εύκολο να ανοίγεις την καρδιά σου και να μιλάς για τα συναισθήματά σου, καμιά φορά όμως είναι απαραίτητο.


Όσο δυνατός κι αν αισθάνεσαι, το να μοιράζεσαι τα συναισθήματα σου με άλλους μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτικό και χρειάζεται πραγματική δύναμη ψυχής.

Αν νιώθεις μοναξιά, μην διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας και να εκφράσεις τα συναισθήματα σου.

Απορρίπτεις συναντήσεις με νέα άτομα

Ένας τυπικός καφές, μια κουβέντα παραπάνω στο γραφείο, μπορεί να εξελιχθούν σε μια ουσιαστική φιλία. Αν αισθάνεσαι μοναξιά, η γνωριμία με νέους ανθρώπους μπορεί να είναι τρομακτική. Ωστόσο, η απόρριψη πιθανών συνδέσεων λόγω φόβου ή σκεπτικισμού μπορεί να εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς.

Προσπάθησε να παραμείνεις ανοιχτός σε γνωριμίες με νέους ανθρώπους, είτε πρόκειται για τη δουλειά, είτε για μια ομάδα που κάνετε κάποια δραστηριότητα, είτε ακόμη και για την καφετέρια της γειτονιάς σου, αφού μπορεί να εξελιχθούν σε μια όμορφη φιλία.


Δίνεις βάση στην online επικοινωνία

Όλοι έχουμε μια τουλάχιστον διαδικτυακή συνομιλία με την παρέα μας. Και ενώ αυτό έχει τα πλεονεκτήματά του, η υπερβολική εξάρτηση από την ψηφιακή επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αποσύνδεσης και μοναξιάς. Τίποτα άλλωστε δεν ξεπερνάει την αγάπη και τη σύνδεση που αισθάνεσαι από τις δια ζώσης συνομιλίες.

Παραμελείς την αυτοφροντίδα

Όταν τα άσχημα συναισθήματα έχουν γίνει η δεύτερη σου φύση, η αυτοφροντίδα συχνά περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, ακόμη και οι στιγμές που εξασκούμε το mindfulness είναι απαραίτητες για τη συνολική ευεξία μας.

Παράλληλα, η έλλειψη αυτοφροντίδας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μοναξιάς. Καθώς φροντίζεις τον εαυτό σου, θα εκπλαγείς με το πώς αλλάζει η προοπτική σου και τα συναισθήματα μοναξιάς αρχίζουν να διαλύονται.


Κάνεις συνεχώς αυτοκριτική

Όλοι έχουμε έναν εσωτερικό κριτή, ο οποίος κατακρίνει μονίμως τις πράξεις μας. Κρίνοντας συνέχεια αρνητικά τον εαυτό μας δεν είναι παράδοξο που αισθανόμαστε μόνοι...και μοναξιά!!!...

Την επόμενη φορά που θα βρεις τον εαυτό σου να νιώθει ένα από αυτά τα συναισθήματα, να γίνεις ευγενικός και να μιλήσεις στον εαυτό σου με τη συμπόνια που θα μιλούσες σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αυτοκριτική φωνή θα αλλάξει και θα γίνει μια φωνή που θα σου δίνει δύναμη και θα σε βοηθάει να νιώθεις καλύτερα, αλλά και ίσως πιο κοινωνικός!


Παραμένεις κολλημένος στο παρελθόν

Οι σκέψεις από αποτυχίες του παρελθόντος, τύψεις, σχέσεις που δεν πέτυχαν μπορεί να γυρνάνε συχνά στο μυαλό σου. Όλα αυτά μπορούν να εντείνουν το αίσθημα της μοναξιάς.


Αν και είναι φυσικό να αναλογίζεσαι το παρελθόν, το να μένεις κολλημένοςεκεί δεν είναι ωφέλιμο.


Πάρε την ευκαιρία να προβληματιστείς και να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για τα λάθη του παρελθόντος και να θυμάσαι ότι δεν καθορίζουν το μέλλον σου.


Δεν αναζητάς βοήθεια

Αν το αίσθημα της μοναξιάς είναι κάτι συνηθισμένο για σένα, το οφείλεις στον εαυτό σου να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Μερικές φορές, χρειάζεται μια εξωτερική προοπτική για να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου και να κάνεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου.



Δεν χρειάζεται να βιώνεις τη μοναξιά εφ’ όρου ζωής και πράγματι ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις σκέψεις και τη συνολική σου ευεξία.

ΠΗΓΗ loveyourselfmagazine.com
Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget