Θεσσαλονίκη - Δένδιας στο συνέδριο του Economist: Ο αναθεωρητισμός δεν είναι ανεκτός τον 21ο αιώνα




Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και o πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ συζήτησαν για τα Βαλκάνια και τις εξελίξεις στην Ευρώπη
«Η Ελλάδα ακολουθεί πορεία ανοιχτών οριζόντων και ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός τον 21ο αιώνα, οι απειλές που διαταράσσουν τα συμπεφωνημένα σύνορα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

 Το μήνυμα αυτό έστειλε το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από το βήμα του 3o Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως γέφυρα των Βαλκανίων κι αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη σταθερότητα μιας ιστορικής περιοχής».


Χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως «επιταχυντή και παράγοντα σταθερότητας», ενώ αναφέρθηκε και στον κομβικό ρόλο που καλείται να παίξει η Αλεξανδρούπολη στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα παίζει πρωτεύοντας ρόλο στη συνεργασία με άλλες περιοχές, στη δημιουργία στέρεων θεσμών και στη συμμετοχή στο «περήφανο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που οδηγεί την πατρίδα μας σε ένα καλύτερο μέλλον».

Όσον αφορά την επανεκλογή του προέδρου της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας τόνισε, πως «μπορεί να είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα, καθώς ο Ερντογάν, φαίνεται πως έχει αλλάξει την πολιτική του.

 Αντιμετωπίζουμε, άλλωστε, την τελευταία διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του δίνεται μία τελευταία ευκαιρία να αφήσει τη σφραγίδα του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις δύο χώρες, αν προχωρήσουμε σε συζητήσεις, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, αλλά επιτρέψτε μου να προσθέσω και το Κυπριακό ζήτημα».

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Δένδιαςσχολίασε πως «αν ο πρόεδρος Ερντογάν και το τουρκικό κατεστημένο συνειδητοποιήσουν ότι για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός υπάρχουν κανόνες σε αυτό το παιχνίδι, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας, και κάθε συζήτηση πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το πλαίσιο και οι συμμετέχοντες πρέπει να σεβαστούν ότι η άλλη χώρα έχει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, η κυριαρχία δεν είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και στην Ευρώπη, τότε υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, εάν, βεβαίως καταλήξουμε σε ένα σημείο κοινής κατανόησης με την Τουρκία. Αυτή η κατανόηση περιλαμβάνει και την επίλυση του Κυπριακού. Αν αφήσουμε το Κυπριακό στην άκρη θα επιστρέψουμε και θα μολύνουμε αυτές τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μέλλον».

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πρόσφατα έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποδεικνύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τους τεράστιους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και υπογραμμίζει την τεράστια ανάγκη για διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα κρίνει το μέλλον της ανθρωπότητας».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ως τέτοιες ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την μετανάστευση, αλλά και την πανδημία και υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν κύριο ρόλο να παίξει διατηρώντας την ισορροπία σε όλη την περιοχή ευθύνης της».


Χαρακτήρισε ως σημαντικά τα βήματα προσέγγισης και αλληλεγγύης που προέκυψαν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τον φονικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου και στο σημείο αυτό επισήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να επιστρέψει σε πολιτικές καλής γειτονίας».


Image




Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου που προβληματίζει την Ευρώπη, και κάλεσε την Ελλάδα να εντείνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τα Βαλκάνια έτσι ώστε «να δημιουργηθεί μία ισχυρή πολιτική κοινότητα που θα κατευνάσει τις εντάσεις».

Μιλώντας για τη μεταναστευτική πολιτική, κάλεσε τα κράτη να επιμείνουν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά τόνισε πως πρέπει η Ευρώπη να εμπλακεί στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και να βοηθήσει ιδιαίτερα τη Β. Αφρική όσον αφορά και στο μεταναστευτικό.


Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος, λόγω των διαφωνιών για τις ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης και την ένταση που δημιουργείται γύρω από τη διπλωματία του φυσικού αερίου. Μίλησε ωστόσο και για τις προοπτικές των συνεργασιών που αφορούν στην ενέργεια για την ΕΕ, με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την διασυνδεσιμότητα του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, για την οποία είπε πως «αποδεικνύει πόσο έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως υπάρχει ένας οδικός χάρτης, μια βασική προσέγγιση κι αυτό είναι μία αρχή».


«Ξέρω ότι οι δύο χώρες έχουν προβλήματα όπως είναι το Κυπριακό και το θέμα της μετανάστευσης, αλλά υπάρχει ένα παράθυρο συνεργασίας και μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες συνεργασίας», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου ο Γουές Μίτσελ.

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι βαδίζει σε σταθερά βήματα ανάπτυξης, πως προσελκύει επενδύσεις, έχει γίνει ενεργειακό hub και είναι σημαντικό πως «συνομιλεί με Βουλγαρία, Ισραήλ, Λιβύη, αραβικά κράτη».

Αναφορικά με το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η τουρκία έχει λάβει πολλές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, σημείωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση των HΠΑ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των F-16 και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον της χώρας η είσοδος στη Συμμαχία των σκανδιναβικών χωρών, Φιλανδίας και Σουηδίας.

 Εκτίμησε επιπλέον, ότι από τη διεύρυνση με τις σκανδιναβικές χώρες η Τουρκία θα έχει να κερδίσει γιατί με αυτό τον τρόπο θα αποσπαστεί η προσοχή της Ρωσίας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Γουές Μίτσελ υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, σχολιάζοντας ότι μια ειρηνική ΝΑ Μεσόγειος αποτελεί προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και συμπλήρωσε ότι η αμερικανική προσέγγιση δεν αναμένεται να μεταβληθεί όποιο και αν θα είναι το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

O Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες που υπέστησαν οι Έλληνες από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες.


Image




Την εκδήλωση άνοιξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στα βήματα προόδου της περιφέρειας.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας η Κεντρική Μακεδονία είναι μια περιφέρεια ισχυρή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η πρώτη περιφέρεια με 200 υπηρεσίες στο gov.gr, με 700.000 νέες θέσεις εργασίας και εξαγωγές 6,2 δσ. Ευρώ, η πρώτη της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Ανέφερε ακόμη πως εμφάνισε αύξηση 24% στα έσοδα από τον τουρισμό και 23% αύξηση στις αφίξεις μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 και κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη στην αξιοποίηση πόρων και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ.

Παρουσίασε επίσης τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκη, όπως είναι το Fly Over, το μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Thess Intec, αλλά και το μεγάλο έργο ανάπλασης και αξιοποίησης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου «που θα αποτελέσει τη νέα σύγχρονη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης».

«Όραμά μας να χτίσουμε τη Μακεδονία του 2030, έξυπνη, σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη», είπε χαρακτηριστικά.

voria.gr

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget