Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσει αύξηση πόρων στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.



Με γεμάτη την ατζέντα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.


Ο 


Αν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στον απόηχο και των χθεσινών δηλώσεων του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα, αναμένεται να έχουν κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις μεταξύ των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ατζέντα παρουσιάζει η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 καθώς κρίνεται το ύψος των πόρων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και η οικονομική ευελιξία των εθνικών κυβερνήσεων.

Αύξηση πόρων στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη περιγράψει από την άτυπη Σύνοδο στη Γρανάδα τη θέση της Ελλάδας για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τασσόμενος υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του. Μία θέση την οποία πρόκειται να επαναλάβει και συγκεκριμένα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπογραμμίσει ότι «είναι αδύνατον στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. να προβλέπονται τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών». Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.



Και χθες βράδυ άλλωστε μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει σε δύο μέτωπα.

Πρώτον στην προστασία των δημόσιων επενδύσεων και τη διατήρηση της βιώσιμης ανάπτυξης παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των νέων αναγκών σε τομείς όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση «που αποτελεί μια μεγάλη πολιτική πρόκληση για όλους. «Οι προσεχείς αποφάσεις σχετικά με ανοικτούς φακέλους, όπως η επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, πρέπει να συνδράμουν στην επίτευξη αυτών των στόχων», σημείωσε.

«Δεύτερον, πρέπει να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό απαιτεί την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, με την εισαγωγή του τρίτου πυλώνα της και την έγκριση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και ασφάλισης των καταθέσεων, καθώς και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων- να κινητοποιήσουν ευρωπαϊκές και διεθνείς αποταμιεύσεις, αυξάνοντας έτσι την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία χωρίς αποκλεισμούς», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή


Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής θα βρεθούν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Έχοντας μεταβεί προ ημερών στην Ιερουσαλήμ όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και ως ένας από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχε στη Διάσκεψη του Καΐρου για την Ειρήνη παρουσία Αράβων ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους του γι’ αυτές τις επαφές και θα τονίσει το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου συνομιλητή όλων των χωρών της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες και για την Ευρώπη. «Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, που είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή», αναμένεται να τονίσει σύμφωνα με συνεργάτες του στο πλαίσιο και της διαχρονικής θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών. Θα υπογραμμίσει, δε, και ως ηγέτης της Ανατολικής Μεσογείου τον προβληματισμό του για τη διάχυση της κρίσης που εγκυμονεί κινδύνους περιφερειακής αστάθειας.
Μεταναστευτικό


Μία διάχυση της πολεμικής σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς ενέχει και σημαντικούς κινδύνους για νέα μαζικά προσφυγικά/μεταναστευτικά κύματα, ζήτημα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στην ατζέντα του άλλωστε συμπεριλαμβάνεται ούτως ή άλλως το μεταναστευτικό ως προς την εσωτερική και την εξωτερική του διάσταση. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των 27 της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, ενώ στη διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας έχει πει και στο παρελθόν ότι δικαιώνεται η πολιτική φύλαξης των συνόρων που ακολουθεί η Ελλάδα.

Πριν από το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ στο περιθώριό της θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ.
Eurosummit

Αύριο είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (Eurosummit). Για την Ελλάδα είναι σημαντικό το γεγονός ότι αυτή πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poors. Με αυτή την ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι πλέον η θετική έκπληξη της ευρωζώνης τόσο ως προς τις αναπτυξιακές όσο και ως προς τις δημοσιονομικές επιδόσεις. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξάλλου επιστρέφοντας από την Αθήνα θα μπορεί να πιστοποιήσει και προσωπικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας.
reader.gr

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget