5 διατροφικοί μύθοι που οι ειδικοί θέλουν να σταματήσεις να πιστεύεις!



iStock


Νέες μελέτες που μιλούν για τα οφέλη ή τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, δημοσιεύονται σε τακτική βάση. Μερικές φορές, οι πληροφορίες έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες ή διαψεύδουν κοινούς ισχυρισμούς. Γεγονός που ίσως σε εμποδίζει να καταλάβεις τι τελικά κάνει μια διατροφή υγιεινή και ισορροπημένη.

Στις παρακάτω γραμμές, οι ειδικοί αποκαθηλώνουν μερικούς από τους πιο κοινούς διατροφικούς μύθους.
Διατροφικός μύθος #1: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πάντα πιο υγιεινά


Pexels




Παρά την πεποίθηση ότι «το φρέσκο ​​είναι πάντα το καλύτερο», η έρευνα έχει βρει ότι τα κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά με τα αντίστοιχα φρέσκα.


Μία προειδοποίηση: Ορισμένες κονσέρβες, κατεψυγμένες και αποξηραμένες ποικιλίες περιέχουν «ύπουλα» συστατικά, όπως πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και αλάτι. Οπότε φρόντισε να διαβάσεις τις διατροφικές ετικέτες και να επιλέξεις προϊόντα που περιορίζουν αυτά τα συστατικά στο ελάχιστο.


Μύθος #2: Όλα τα λιπαρά είναι κακά


Όταν μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940, βρήκαν συσχετίσεις μεταξύ της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, οι ειδικοί υποστήριξαν ότι εάν μειώσουμε την ποσότητα των συνολικών λιπών, ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις θα μειωνόταν. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, γιατροί, η βιομηχανία τροφίμων και τα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών είναι ωφέλιμη για όλους, παρόλο που δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι κάτι τέτοιο θα αποτρέψει προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις ή την παχυσαρκία.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο δεν είναι όλα τα λίπη κακά. Ενώ ορισμένοι τύποι λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων και τρανς λιπαρών, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό, τα υγιή λίπη, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου. Τα καλά λιπαρά είναι επίσης σημαντικά για την παραγωγή σημαντικών ορμονών, την υποστήριξη της κυτταρικής λειτουργίας και την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
Διατροφικός μύθος #3: Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διαχείριση του βάρους είναι οι θερμίδες

Είναι αλήθεια ότι εάν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες καις, πιθανότατα θα πάρεις βάρος. Και αν καις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις, πιθανότατα θα χάσεις. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.


Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το είδος των θερμίδων που καταναλώνουμε και όχι ο αριθμός τους. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την αύξηση βάρους, καθώς αφομοιώνονται γρήγορα και πλημμυρίζουν την κυκλοφορία του αίματος με γλυκόζη, φρουκτόζη και αμινοξέα, τα οποία μετατρέπονται σε λίπος. Με λίγα λόγια, για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, δεν χρειάζεται να μετράς συνεχώς θερμίδες, αλλά να προσέχεις συνολικά τι τρως. Ποιότητα έναντι ποσότητας.


Μύθος #4: Οι πατάτες είναι απαγορευτικές

Οι πατάτες μπαίνουν συχνά «στο πυρ το εξώτερον», λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν εύπεπτους υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, οι πατάτες μπορούν πραγματικά να είναι ευεργετικές για την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα τους.

Διατροφικός μύθος #5: Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι ατελείς

Μία ερώτηση που γίνεται συχνά στους vegan και στους χορτοφάγους, είναι το από πού παίρνουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό πρωτεΐνες. Ο μύθος εδώ, είναι ότι οι φυτικές τροφές στερούνται εντελώς αμινοξέων, γνωστά και ως δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.

Αλλά στην πραγματικότητα, όλες οι φυτικές τροφές περιέχουν και τα 20 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα απαραίτητων για τη δημιουργία πρωτεϊνών, αμινοξέων. Η διαφορά είναι ότι η αναλογία αυτών των αμινοξέων δεν είναι τόσο ιδανική, όσο η αναλογία των αμινοξέων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Έτσι, το μόνο που χρειάζεται για μια ισορροπημένη vegan ή χορτοφαγική διατροφή, είναι η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας: Όπως φασόλια, δημητριακά και ξηροί καρποί.




ladylike.gr


Κατηγορίες:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget