Σωρεία αντιδράσεων από ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο



Σωρεία αντιδράσεων από ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
 

Σκοπός του Υπουργείου η είσπραξη εσόδων από μη πραγματικά εισοδήματα, αναφέρει ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Αλεξανδρούπολης

Για ένα άδικο νομοσχέδιο, κάνει λόγο ο Σύλλογος Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έβρου

Πολλή «σκόνη» έχει σηκώσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη, όπου ελεύθεροι επαγγελματίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τα νέα μέτρα.

Αρτοποιοί, επιπλοποιοί, ηλεκτρολόγοι, φωτογράφοι, δικηγόροι, μέλη εμπορικών συλλόγων, εκπρόσωποι συνδέσμων εμπόρων κ.ά. βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το Διοικητήριο και έκαναν λόγο για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα βάλει ταφόπλακα στα εισοδήματά τους.

«Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση μας βάζει στο στόχαστρο», ανέφεραν και μίλησαν για «ξεζούμισμα» των ελεύθερων επαγγελματιών. «Δεν είναι ένα μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι ένας τρόπος για να φύγουν οι μικροί επαγγελματίες και να μαζευτεί η πίτα στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και πολυκαταστήματα», ανέφεραν οι παρευρισκόμενοι προαναγγέλλοντας και νέες κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από το Υπουργείο.

«Το Υπουργείο αποδέχεται την υπάρξει χαμηλού τζίρου στις επιχειρήσεις αλλά όχι στη φορολογία εισοδήματος»

Σε παρέμβασή του ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Αλεξανδρούπολης σημειώνει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ενώ οι λογιστές όπως και οι άλλοι επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια έχουν εναρμονιστεί με τις διαδικασίες που ορίζουν οι κανόνες των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data ), ωστόσο το Υπουργείο δεν δύναται να πραγματοποιήσει τους ελέγχους που απατιούνται, με αποτελεμα να λαμβάνει αποφάσεις που δεν έχουν φορολογικά χαρακτηριστικά με σκοπό την είσπραξη εσόδων από μη πραγματικά εισοδήματα.

«Κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νόμο προς διαβούλευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με «τεκμαρτό εισόδημά» που θα υπολογίζεται με αντικειμενικά κριτήρια .

Υπολογίζοντας τον μικτό μισθό ενός μισθωτού ορίζει ως υποχρέωση το κατ’ ελάχιστο το ποσό υπολογισμού εισοδήματος σε 10.920€ που ισούται σε φόρο 1102€ πλέον το τέλος επιτηδεύματος 650€ .
Όλα αυτά ενώ οι λογιστές όπως και οι άλλοι επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια έχουν εναρμονιστεί με τις διαδικασίες που ορίζουν οι κανόνες των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data ).

Την αδυναμία ελέγχου, το υπουργείο την καταπολεμά με αποφάσεις που δεν έχουν φορολογικά χαρακτηριστικά με σκοπό την είσπραξη εσόδων από μη πραγματικά εισοδήματα. Στο ίδιο υπουργείο το τμήμα ΦΠΑ προβλέπει με το άρθρο 39 την απαλλαγή από το ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000€ άρα αποδέχεται την υπάρξει χαμηλού τζίρου στις επιχειρήσεις αλλά όχι στη φορολογία εισοδήματος .

Ζητούμε :
-Tην διαγραφή για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το σχέδιο νόμου της απόφασης φορολόγησης με το σύστημα των «τεκμαρτών εισοδημάτων».
-Tην απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος το οποίο θεσπίστηκε ως αντιστοίχιση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθούς και συντάξεις .
-Να εφαρμοσθεί και στα ελεύθερα επαγγέλματα το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος» .

Άδικο νομοσχέδιο, ομολογία αποτυχίας των ελεγκτικών μηχανισμών

Αρκετά αυστηρά χαρακτήρισε τα νέα φορολογικά μέτρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έβρου κ. Θ. Πανταζής, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, υπογραμμίζοντας πως δηλώνουν αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Η θεσμοθέτηση τεκμηρίων είναι ένα μέτρο άδικο. Μπορεί να έχει ένα σκοπό να περιορίσει την φοροδιαφυγή που ενδεχομένως να το κάνει, αλλά μέσα σε αυτό το κομμάτι θα έρθει και πάρα πολύς κόσμος να καταβάλλει αυξημένους φόρους που ουσιαστικά δεν θα έχει τα αντίστοιχα εισοδήματα για να το κάνει», είπε ο κ. Πανταζής και τόνισε πως «όταν έχουμε τέτοιου είδους μέτρα οριζόντιας φορολόγησης αυτό αποδεικνύει ότι όλα τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν το φορολογικό και ελεγκτικό μηχανισμό έχουν αποτύχει στην αποτελεσματικότητά τους».

Παράλληλα, τόνισε πως «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που ακόμη περιμένουμε να αποσαφηνιστούν οι οποίες είναι προς την κατεύθυνση της φοροεπιβάρυνσης των ατομικών επιχειρήσεων και όχι προς την φορελάφρυνση», και πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες ετοιμάζονται να αντιδράσουν καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις.

Διαμαρτυρία και από το παράρτημα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Σε ανακοίνωσή του το παράρτημα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα επιχειρήσεων.
«Τις ημέρες αυτές έχει τεθεί σε διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται αποφάσεις από τα «παλιά» όπως αυτή των «τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων», εισοδήματα δηλαδή που είναι πλασματικά για τον υπολογισμό του φόρου και μόνο.

Με το μέτρο αυτό προσπαθεί το Υπουργείο Οικονομικών να κλείσει την μαύρη τρύπα της φοροδιαφυγής πλήττοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες θεωρώντας τους φοροφυγάδες εκ προοιμίου. Πολλοί οικονομολόγοι – λογιστές προσπαθούν να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τα γραφεία τους είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε έχοντας προσωπικό.

 Η οικονομική δυσπραγία των επιχειρήσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών, δεν ήταν ανάλογη με τις οικονομικές απολαβές τους. Οι οικονομολόγοι – λογιστές διαχειρίστηκαν Υπουργικές αποφάσεις χωρίς οδηγίες, με δεσμευτικές ημερομηνίες υποκαθιστώντας τις δημόσιες υπηρεσίες.

Την περίοδο της πανδημίας κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν για επαγγελματίες και εργαζόμενους αποφάσεις διαφορετικών Υπουργείων. Από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οικονομολόγοι – λογιστές ανέμεναν να κοινοποιηθούν αποφάσεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (φόρος που επιβάλετε οριζόντια ανεξάρτητα τον τζίρο), την εφαρμογή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (αφορολόγητο όριο της πρώτης κλίμακας).

Αντ’ αυτού, στα μέτρα της διαβούλευσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνονται μέτρα που επιβάλουν φορολογητέο εισόδημα κατ΄ ελάχιστο 10.920€. Στο ποσό αυτό υπολογίζονται οι κατώτερες μικτές αποδοχές ενός μισθωτού για ένα έτος, συμπεριλαμβανομένου και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνοντας τις εισφορές του, θα τις φορολογηθεί δυο φορές.
Το φορολογικό αποτέλεσμα του εισοδήματος αυτού με το τέλος επιτηδεύματος θα είναι 1.752€, ποσοστό 16%, όταν το αντίστοιχο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις είναι 325€, ποσοστό 3%. Για το έτος 2024 επίκειται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, άρα επιπλέον φόρος καθώς επίσης και αύξηση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Τα τελευταία χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως και οι επιχειρήσεις, έχουν επιφορτισθεί με μεγάλο όγκο εργασίας με τις εφαρμογές των myDATA, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, τους μηχανισμούς έκδοσης παραστατικών (νέες φορολογικές μηχανές, POS με υπέρογκες χρεώσεις), για την μείωση της φοροδιαφυγής. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τις πληροφορίες, τα μέσα, αλλά και την δυνατότητα να ελέγξει τις επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή.

Η απόφαση των «τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα αναγκάσει πολλούς επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγο του υψηλού κόστους φορολογικών τους υποχρεώσεων. Ζητούμε άμεσα την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου. Την άμεση κατάργηση από το 2023 του «τέλους επιτηδεύματος» και την εφαρμογή του αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης:Αιτούμαστε την εξαίρεση του Λιανεμπορίου από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης

Με την παρούσα αιτούμαστε την εξαίρεση του Λιανεμπορίου από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Τονίζουμε πως η αυθαίρετη κατηγορία ότι Έλληνες Έμποροι είναι «εκ συστήματος φοροφυγάδες» δεν είναι αποδεκτή. Θίγει την τιμή και την υπόληψη ολόκληρου του εμπορικού κλάδου και «προσκρούει» στη πραγματική εικόνα του Λιανικού Εμπορίου της ψηφιακής εποχής: Η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, του pos και του mydata και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική διοίκηση καθιστούν τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων απολύτως διάφανη και ελεγχόμενη ανά πάσα στιγμή.

Επίσης υπογραμμίζουμε το «φορολογικό παράδοξο» της επίμαχης διάταξης, όπου ενώ αιφνιδιαστικά οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι τιμωρούνται οριζόντια ως φοροφυγάδες στη Λίστα με τα θεωρούμενα ως τα πιο «ύποπτα» για φοροδιαφυγή επαγγέλματα,

ταυτόχρονα όμως η ίδια αυτή κυβέρνηση, έχει θεσπίσει με νόμο της από το 2021, ότι ΔΕΝ θα περιλαμβάνει τις αποδείξεις του λιανικού εμπορίου ως πριμοδοτούμενες συναλλαγές με έξτρα έκπτωση φόρου για τους καταναλωτές.

Σημειώνουμε επιπρόσθετα πως είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλά ετήσια καθαρά έσοδα μετά την πανδημία, στην ελληνική αγορά των πολλών «ταχυτήτων» και των μεγάλων ανισοτήτων. Υπενθυμίζουμε δε, πως το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί δραματικά και μετατοπίζεται συνεχώς, από κλάδους όπως η ένδυση, υπόδηση, είδη δώρων, καλλυντικά, οπτικά, κοσμήματα, παιχνίδια και βρεφικά προς τα βασικά είδη διατροφής, ενισχύοντας έτσι τους τζίρους των μεγάλων αλυσίδων και σουπερμάρκετ.

Τέλος, ήδη από τη περασμένη Άνοιξη με την Ετήσια Έκθεση της, η Συνομοσπονδία του Ελληνικού Εμπορίου είχε αναδείξει την τριπλή παγίδα για τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Εμπορίου:

1ον) Οι μειωμένες πωλήσεις,

2ον) Το αυξημένο λειτουργικό κόστος

3ον) Το εύθραυστο χρέος, σε περιβάλλον ενεργειακής κρίσης, υψηλών επιτοκίων και αδυναμίας πρόσβασης στην χρηματοδότηση.

Κ.Η.-gnomionline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget