Στη Χαλκιδική αποκαλύπτεται μια ιστορία που μοιάζει με θρίλερ: Οι ιδιοκτήτες γνωστού ξενοδοχείου ήταν ρωσικοί κατάσκοποι.



Πρόκειται για το ζευγάρι Νικολάι και Ελένα Σαποσνίκοφ, οι οποίοι αγόρασαν τη Villa Elena με περίπου 275.000 ευρώ το 2009. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, ανατολικοευρωπαίοι, απέκτησαν ξενοδοχείο στη Χαλκιδική και από κάτω από την επιφάνεια άρχισαν να εκτελούν μυστικές αποστολές για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, συνδέονται με επιθέσεις που έγιναν σε αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχία.
Την εν λόγω έρευνα δημοσίευσε η ρωσική ομάδα δημοσιογράφων The Insider, όπως αναφέρει η βρετανική Daily Telegraph.

Οι Σαποσνίκοφ αγόρασαν το ξενοδοχείο το 2009 και ξεκίνησαν να το λειτουργούν έναν χρόνο αργότερα. Ωστόσο, το ξενοδοχείο χρησιμοποιούνταν και ως καταφύγιο για μέλη της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU. Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2012 έως το 2018, τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Μονάδας 29155 της GRU έμειναν εκεί, μια ομάδα που εμπλέκεται σε επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης ξένων κυβερνήσεων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο διοικητής της μονάδας, στρατηγός Αντρέι Αβεριάνοφ.

Οι Σαποσνίκοφ κατηγορούνται από τις τσεχικές αρχές ότι το 2014 βοήθησαν δύο ρωσικούς πράκτορες, τους Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα, να εκτελέσουν επιθέσεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχία. Αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν τουλάχιστον δύο θανάτους εργαζομένων. Οι δύο πράκτορες κατηγορούνται επίσης από τη Βρετανία για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Σόλσμπερι το 2018, με συντονιστή τον στρατηγό Αβεριάνοφ.

Οι Σαποσνίκοφ περιγράφονται ως "παράνομοι κατάσκοποι", δηλαδή πράκτορες χωρίς διπλωματική κάλυψη. Εκτελούσαν μια διπλή ζωή στην Τσεχία. Η Τσεχία ζήτησε πέρυσι την έκδοσή τους από την Ελλάδα για τις επιθέσεις στις αποθήκες.

Ενώ ο Νικολάι πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Φεβρουάριο σε ηλικία 62 ετών, η έκδοση της Ελένα (επίσης 62 σήμερα) εκκρεμεί. Πιστεύεται ότι η ίδια είχε άμεση επαφή με τη Μονάδα 29155 και συμμετείχε στη συλλογή πληροφοριών και στη στρατολόγηση πρακτόρων για λογαριασμό της Μόσχας.

Η κα Σαποσνίκοβα φέρεται επίσης να είχε μυστικό ρωσικό διαβατήριο, όπως αυτά που δίνονται στα μέλη της Μονάδας 29155, και της έχει απονεμηθεί η στρατιωτική τιμή της Ηρωίδος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το ρόλο της σε επιχειρήσεις σαμποτάζ σε Τσεχία και Βουλγαρία.

Οι τσεχικές αρχές άρχισαν τις έρευνες όταν διαπίστωσαν ότι είχαν εταιρεία στις νήσους Μάρσαλ και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.


Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

[blogger] [facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget